Competitie

Jack &Jill

Dansers worden random aan elkaar gekoppeld en dansen geïmproviseerd op door een DJ gekozen muziek.

Lees meer

Routines

Elk danspaar danst op door eigen gekozen muziek en danst een choreografie

Lees meer

Strictly

Dansers kiezen hun danspartner en dansen geïmproviseerd op door een DJ gekozen muziek.

Lees meer

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over WCS wedstrijden? Bekijk dan de veel gestelde vragen (FAQ) en misschien staat het antwoord op jouw vraag daar al bij! 
Neem gerust contact met ons op als je een vraag hebt die er niet tussen staat.

FAQ

Jack & Jill

Jack &  Jill is een wedstrijdvorm waar dansers random aan elkaar worden gekoppeld. De DJ bepaalt op welke muziek er gedanst wordt. Dansers dansen geïmproviseerd. Meestal wordt er per ronde gedanst op 3 verschillende nummers slow contemporary, fast contemporary, (fast) blues.

Er zijn verschillende formats die voor de Jack & Jill competitie worden gehanteerd:
1) je danst de hele competitie met dezelfde partner
2) je danst per ronde met dezelfde partner, en een volgende ronde wordt je aan een andere partner gekoppeld
3) in de voorronde(s) dans je elke dans met een andere partner 

In de voorrondes wordt iedereen individueel beoordeeld volgens het relatieve plaatsing systeem. De dansers die doorgaan naar de volgende ronde worden aan een nieuwe partner gekoppeld (per dans of per ronde). De finale dans je alle dansen met dezelfde partner en wordt je als koppel beoordeeld.

Er worden soms meerdere categorieën Jack& Jill aangeboden. Voorbeelden hiervan zijn:
 -WSDC niveau
- leeftijdscategorieën
- All European / All-American
- Switch
- Pro-Am

In welke rol kan ik meedoen?

Bij West Coast Swing kun je de rol dansen die jou het meest aanspreekt. Je schrijft je in als Leider (Leader) of Volger (Follower). Je danst per categorie waaraan je deelneemt de hele competitie in dezelfde rol.

Deelnemers mogen in hun niet-dominante rol één niveau lager deelnemen, zolang ze zich niet in beide niveaus voor dezelfde divisie hebben gekwalificeerd. Er worden geen petities goedgekeurd om meer dan één niveau lager dansen.

Hoe bepaal ik mijn (WSDC) niveau?
  • Newcomer is voor deelnemers die voor het eerst meedoen of deelnemers zonder WSDC-punten
  • Novice: deelnemers met maximaal 29 Novice punten
  • Intermediate: deelnemers met minimaal 16 Novice punten en maximaal 44 Intermediate punten
  • Advanced: deelnemers met minimaal 30 Intermediate punten en maximaal 59 Advanced punten
  • All Star:  Minimaal 45 Advanced punten verkregen in de afgelopen 3 jaar.
  • Champion:  Minimaal 150 All Star punten (of op uitnodiging)
Hoe verdien je WSDC punten

Het aantal punten dat je kunt verdienen hangt af van op welke plaats je eindigt in de finale én van het aantal deelnemers (per rol) in de competitie, Je kunt geen punten verdien in de voorrondes. 

De World Swingdance Council (WSDC) houdt de resultaten bij  van individuele deelnemers  aan WSDC geregistreerde Jack en Jill-competities. De officiële regels hoe dansers punten verdienen in Jack and Jill-competities vind je hier:
https://www.worldsdc.com/wsdc-points-registry-rules/

Het systeem van relatieve plaatsing

Deelnemers en koppels worden beoordeeld op basis van relatieve plaatsing, en niet op criteria gebaseerde scores. Dit betekent dat je in WCS in een rangorde wordt geplaatst ten opzichte van de andere dansers op de vloer.

Het is dus niet zoals bij sporten als gymnastiek of kunstschaatsen, waar scores worden toegekend aan elke moeilijkheidsgraad en wijze van uitvoering,

Waar wordt je op beoordeeld

Vanwege het systeem van relatieve plaatsing "onderzoeken" juryleden het deelnemersveld en rangschikken ze de deelnemers op een aantal categorieën zoals timing, techniek, teamwerk, variatie, contrast, muzikaliteit, enz.

Er is nog geen officieel door de WSDC gecertificeerde opleiding voor juryleden. Er zijn wel verschillende Champion-level dancers die een jurytraining aanbieden. Hierdoor verschillen juryleden vaak van inzicht welke  prestatiecriteria ze prioriteit geven als ze hun favorieten rangschikken.

In grote lijnen worden de volgende categorieën gehanteerd:
Novice: Timing, Technique, Teamwork
Intermediate:  Novice criteria + Variatie
Advanced: Intermediate criteria + Contrast
All-Star: Advanced criteria + muzikaliteit
Elke categorie is een verzameling van onderliggende technische vaardigheden. 

Omdat de juryleden kijken naar relatieve plaatsing  zegt het juryoordeel niks over je absolute vaardigheden per categorie of hoeveel progressie je maakt in je dansontwikkeling. Het niveau van deelnemers kan sterk verschillen per evenement en geografische locatie.

In welke leeftijdsklasse kan ik meedoen?
  • Junior: de deelnemers is maximaal 17 jaar aan het einde van het evenement
  • Sophisticated: de deelnemer is minimaal 35 jaar aan het einde van het evenement
  • Master: de deelnemer is minimaal 50 jaar aan het einde van het evenement
All-Skate, JAM en Spotlight
  • All-Skate: Tijdens een All-Skate staan alle dansparen tegelijkertijd op de dansvloer. Dit wordt gebruikt in de voorrondes en meestal ook in de finales van de lagere niveaus. Maar ook voor of na een (semi-) Spotlight of Jam om alle dansers een keer tegelijkertijd te zien dansen.
  • Jam:  Alle deelnemers staan in een lange rij. De DJ speelt een lange remix en de dansers dansen met een aantal dansparen tegelijkertijd op een gedeelte van het nummer, waarna de dansparen de dansvloer verlaten en de volgende paren de dansvloer op gaan.
  • JAM/Semi-spotlight: Tijdens een semi-spotlight staan er een een aantal paren op de dansvloer die (meestal) 1 dans dansen.
  • Spotlight: Tijdens een spotlight staat er 1 danspaar op de dansvloer die (meestal)  1 of 2 dansen danst. Een gebruikelijke vorm voor finales van (meestal) de hogere dansniveaus.

All-Skate

JAM

JAM / Semi-spotlight

Spotlight

Strictly

Bij een Strictly competitie kiezen dansers hun eigen partner. Een DJ bepaalt op welke muziek er gedanst wordt. Er wordt geïmproviseerd gedanst.

Er zijn Strictly competities op o.a. WSDC niveaus, leeftijdscategorieën, Pro-Am. Er kunnen met een strictly competitie geen WSDC punten worden verdiend.

Routine

Er zijn op hoofdlijnen 2 verschillende soort routine competities:

NASDE sponsort de divisies van Showcase en Classic om swingdansen te promoten, behouden en verbeteren.
De Rising Star divisie is toegankelijk voor dansers die o.a. nog nooit geplaatst zijn of een finale gehaald hebben in een NASDE Classic or Showcase divisie en de afgelopen 10 jaar geen Champion of Invitational punten behaald hebben. 

Verder zijn er routine divisies voor Pro-Am en verschillende leeftijdsklassen  (Youth, Junior, Sophisticated en Master).