De geschiedenis van West Coast Swing

West Coast Swing is een partnerdans uit de swingdans familie. West Coast Swing stamt af van de Lindy Hop, een dans die oorspronkelijk in de Afro-Amerikaanse gemeenschap werd gedanst als een atletische dans voor competitie en show. Lindy Hop was een geïmproviseerde dans en bevatte veel acrobatiek. 

In de jaren '50 van de 20e eeuw gingen ballroom dansstudio's in de Verenigde Staten populaire dansstijlen, zoals Lindy Hop, aanbieden aan hun studenten. Ze pasten deze dansen dan aan zodat deze beter verkoopbaar werden. De dansen werden "verfijnd", gestructureerd en makkelijker te leiden en volgen tijdens een "social" (dansfeestje), wat inhield dat ze langzamer werden en minder acrobatisch. Daarmee creëerden zij hun eigen dansstijlen, zoals East Coast Swing.
De Ballroom-versie van de vroege West Coast Swing was meer gestructureerd en voldeed aan de regels van Amerikaanse ritmedansen (zoals Cha Cha, Rumba). Deze standaardisatie bood het voordeel van structuur en techniek, maar miste de diepte en ziel van de oorspronkelijke vormen.
In de tussentijd bleef de authentieke West Coast Swing dans zich na de Tweede Wereldoorlog in California evolueren en divergeren van de Lindy Hop. Rond hetzelfde moment werden andere afstammelingen van de Lindy Hop steeds populairder in Texas (Push/Whip) en Carolina (Shag).
West Coast Swing werd in die tijd (sterk beïnvloed door Hustle, Ballroom, Latin en Country Western) steeds meer rechtop, lineair en nauwkeurig gedanst., maar het behield daarbij zijn Lindy Hop-karakter. Toen in de jaren tachtig dansers van de verschillende  "Lindy Hop-afstammelingen" begonnen te reizen voor wedstrijden ontdekte ze hoe elkaars stijlen waren uiteengevallen, uit elkaar waren gegroeid. Ze begonnen ideeën en bewegingen te delen waarmee ze de geconvergeerde mix creëerden die West Coast Swing vandaag de dag is. 

Sindsdien wordt West Coast Swing beïnvloed door andere dansstijlen zoals HipHop, Jazz, Ballet, Salsa en Zouk. Deze kruising van stijlen maakt deel uit van de geschiedenis van de dans en het is waar dit te vieren. Dit maakt West Coast Swing uniek ten opzichte van andere dansstijlen en maakt West Coast Swing dansers over het algemeen diverser, veelzijdiger en flexibeler dan de gemiddelde danser van sociale dansen.