Wanneer voelt dansen met vreemden weer veilig?

Velen van ons hebben de afgelopen 2 jaar voornamelijk solo gedanst, of hebben misschien wel helemaal niet gedanst. Een aantal van ons hadden de luxe te kunnen dansen met één vaste partner of konden hun eigen kleine dansbubbel creëren. Er kan langzaamaan weer wat meer, en we willen ook graag weer wat meer. De eerste danslessen zijn weer begonnen en de eerste socials worden gepland. Sommigen vinden het wisselen van danspartner nu al veilig genoeg (of hebben dat altijd veilig genoeg gevonden), andere dansen liever alleen nog met een vaste danspartner of vermijden het partnerdansen liever nog even helemaal. Helemaal niks mis mee natuurlijk. Maar West Coast Swing is een partner danse. En één van de leuke aspecten van deze partnerdans is social dancing. Bij West Coast Swing is het dan ook nog gebruikelijk om vooral met veel verschillende partners te dansen zodat je ook met dansers van allerlei niveaus leert dansen.

Zal dansen met vreemden ooit weer veilig voelen? Er is een hoopgevend voorbeeld als we kijken wat er een paar jaar na de grieppandemie van 1918 gebeurde. Toen explodeerde de Charleston en de Lindy Hop. Het swingdansen ontstond in die periode uit dansen die populair waren in Afro-Amerikaanse gemeenschappen. De dansrage versnelde gedurende de jaren 1920 en daarna. De grieppandemie had in de periode 1918-1919 meer dan een half miljoen Amerikanen het leven gekost, en toch stroomde de net geopende Savoy Ballroom van Harlem (met een capaciteit van 4.000 mensen) vol, net als andere vergelijkbare evenementen locaties in de rest van het land. Ook trokken veel mensen naar kleinere bars en clubs om elkaar te ontmoeten en om te dansen. Dit geeft mij heel veel goede hoop. Is dit dan het moment dat we West Coast Swing in Nederland echt op de kaart kunnen zetten?

Wat maakt het voor jou weer veilig genoeg om tijdens een social of een dansles weer van partners te wisselen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *